Менопауза – Всичко което трябва да знаете. Съвети

Maria Simeonova
Време за четене: 9 мин.

За някои жени периодът на менопаузата минава без особени проблеми и дори се приема с облекчение – не повече болезнени менструации или притеснения относно бременността. За други обаче този преход може да донесе вълна от неудобства – горещи вълни, нарушения на съня, болка по време на сексуален контакт, промени в настроението и депресия или комбинация от тези симптоми. Някои от тях могат да се обърнат към своя лекар за съвет относно промени в начина на живот или медикаментозно лечение.

Прехода към менопаузата


Менопаузата се определя като момента, следващ 12 месеца от последния менструален цикъл на жената. Периодът, предшестващ тази точка, през който жените могат да забележат промени в менструалния си цикъл, горещи вълни или други симптоми, се нарича преход към менопаузата или перименопауза.

Преходът обикновено започва между 45 и 55 години и трае около седем години, но може да продължи до 14 години. Продължителността му може да зависи от фактори на начина на живот като пушенето, възрастта на настъпване и расовата принадлежност. По време на перименопаузата тялото значително варира производството на естроген и прогестерон, два хормона, които се синтезират от яйчниците.

Преходът към менопаузата засяга всяка жена по уникален и различен начин. Тялото започва да използва енергията по различен начин, променят се мастните клетки и може да се наблюдава по-лесно натрупване на тегло. Възможно е да изпитате промени в здравето на костите и сърцето, във формата и състава на тялото или във физическата си функционалност.

Какви са симптомите при менопауза?


Ако имате симптоми, характерни за менопаузата, лекарят ви може да зададе въпроси за вашата възраст, симптоми и семейна история, за да определи дали наистина преходът към менопаузата причинява проблемите ви. В някои случаи лекарят може да предложи кръвен тест за проверка на нивата на фоликулостимулиращия хормон (FSH) и естрадиол (E2), за да изключи други възможни причини за промените, които изпитвате.

Въпреки че често преходът към менопаузата се нарича „менопауза“, истинската менопауза настъпва една година след последния менструален период на жената. Ето защо е важно жената, която не желае бременност, да продължи да използва контрацепция поне още пълни 12 месеца след последния си цикъл.

Менопаузата също може да бъде предизвикана от хистеректомия или хирургическо отстраняване на яйчниците, които произвеждат хормоните. Ако претърпите операция за отстраняване на матката или яйчниците и не приемате хормони, ще изпитате симптоми на менопаузата незабавно.

Постменструален период

След менопаузата жените влизат в постменопаузалния период. Жените след менопаузата са по-уязвими към сърдечни заболявания и остеопороза. През този период е важно да продължите да се храните здравословно, да бъдете активни и да се уверите, че получавате достатъчно калций за оптимално здраве на костите.

Естрогенът се използва от много части на женското тяло. Когато нивата на естроген намалеят, можете да изпитате различни симптоми. Много жени изпитват леки симптоми, които могат да бъдат облекчени чрез промени в начина на живот, като избягване на кофеина или носене на преносим вентилатор. Някои жени не се нуждаят от никакво лечение, но при други симптомите могат да бъдат по-сериозни. Тежестта на симптомите варира значително по света и по раса и етническа принадлежност.

Ето най-честите промени, които може да забележите в средната възраст. Някои от тях могат да бъдат част от стареенето, а не директно свързани с менопаузата.

Промяна в менструалния ви цикъл. Това може да е първото, което забележите. Менструациите ви може вече да не са редовни. Могат да са по-кратки или по-дълги. Може да кървите повече или по-малко от обикновено. Всички тези промени са нормални, но за да сте сигурни, че няма проблем, консултирайте се с вашия лекар, ако:

Менструациите ви се случват много близко една до друга.
Имате обилно кървене.
Имате кървене между циклите.
Менструациите ви продължават повече от седмица.
Менструациите ви се възобновяват след повече от година без кървене.


Горещи вълни.
Много жени изпитват горещи вълни, които могат да продължат много години след менопаузата. Те може да са свързани с променящите се нива на естроген. Гореща вълна е внезапно усещане за топлина в горната част или в цялото ви тяло. Лицето и шията ви може да побелее. Червени петна могат да се появят на гърдите, гърба и ръцете ви. Може да последват обилно изпотяване и студени тръпки. Горещите вълни могат да бъдат много леки или достатъчно силни, за да ви събудят (наричани нощни потници). Повечето горещи вълни продължават между 30 секунди и 10 минути. Те могат да се случат няколко пъти в час, няколко пъти на ден или само веднъж или два пъти седмично. Намерете информация за управление на горещите вълни в „Горещи вълни: Какво мога да направя?“

Контрол върху пикочния мехур. Загубата на контрол върху пикочния мехур се нарича инконтиненция. Може да имате внезапно желание да уринирате или урина да тече по време на упражнения, кихане или смях. Първата стъпка при лечението на инконтиненцията е да посетите лекар. Инфекции на пикочния мехур също могат да се появят в средните години.

Сън. Около средните години някои жени започват да имат проблеми с добрия нощен сън. Може би не можете лесно да заспите или се събуждате твърде рано. Нощните потници могат да ви събудят. А ако се събудите през нощта, може да имате проблеми със заспиването отново.

Какви хранителни добавки се препоръчват при менопауза?

1. Калций и витамин D
Заради намаленото производство на естроген, който помага за поддържането на костната плътност, приемът на калций е от съществено значение за предотвратяване на остеопороза. Витамин D е необходим за усвояването на калция и поддържането на костите и мускулите здрави.

2. Магнезий
Магнезият е важен за сърдечната функция, костната плътност и управлението на стреса и тревожността. Също така подпомага релаксацията на мускулите и подобрява качеството на съня.

3. Омега-3 мастни киселини
Омега-3 мастните киселини, намиращи се в рибеното масло и лененото семе, са известни със своите противовъзпалителни свойства и могат да намалят риска от сърдечни заболявания.

4. Витамини от група B
Те са критични за много биохимични процеси в организма и могат да помогнат за управлението на енергията, поддържането на нервната система и намаляването на умората и изтощението.

5. Пробиотици
Пробиотиците поддържат здравето на червата и могат да помогнат за подобряване на храносмилането и имунната система, което е особено важно при жените в менопауза.

6. Фитоестрогени
Тези естествени вещества, намиращи се в соята, лененото семе и други растения, могат да имат естрогеноподобно действие и да помогнат за балансиране на хормоните.


Преди да прибегнете към хранителни добавки, е важно да обсъдите това с вашия лекар или квалифициран здравен специалист. Те могат да предложат кръвни изследвания, за да определят нивата на витамини и минерали в тялото ви, и на базата на това да препоръчат конкретни добавки. Освен това, хранителните добавки не трябва да заместват балансираното хранене.

Естествената менопауза и предшестващата я перименопауза

През този преходен момент нивата на женските хормони, естроген и прогестерон, започват да колебаят и водят до изменения в менструалния цикъл – менструациите могат да станат по-непредсказуеми, да променят интензитета си или продължителността. Някои жени изпитват и т.нар. горещи вълни, промени в настроението, нарушения в съня, вагинална сухота и либидо.

Важно е да се отбележи, че въпреки непостоянството на цикъла, овулацията все още се случва и жената остава фертилна. Перименопаузата е време, в което тялото постепенно се подготвя за финалния край на репродуктивния период.

Сподели статията